Alumacraft Premium Fishing Boats Since 1946

Alumacraft har tillverkat aluminiumbåtar sedan 1946 vilket borgar för en hög kvalite och lång hållbarhet. För att hjälpa er kunder att ta hand om era båtar på bästa sätt har vi skapat denna infosida.

Ni kan alltid ta kontakt med oss vid eventuella frågor på info@westgear.se

Skötsel och underhåll

Båtarna från Alumacraft är utrustade från fabrik med en 2 komponents lack för att skydda aluminiumet från yttre påverkan. Skulle man ändå få en repa eller blottad yta med aluminium kommer ett vitt oxidskikt att bildas för att skydda aluminiumet från korrosion. Aluminiumet är tillverkat i 5052 marine legering vilket innebär att skrovet står emot yttre påverkan i många år.

Vid tvätt av båt skall inga alkaliska avfettningsmedel med för lågt ph värde användas, använd hellre petroliumbaserade som är mer skonsamt för skrovet. Vanligt bilshampo kan användas. Använd rikligt med vatten vid avsköljningen. Torka rent med sämskinn.

Vax för billacker kan med fördel användas och skyddar mot yttre påverkan och ger en längre livslängd av lacken. Polertrasor av mjukare material rekommenderas.
För båtar som används i bräckt eller saltvatten gäller ingen garanti på båtens lack. Används båten ändå i salt/bräckvatten rekommenderas det att alltid tvätta med en gång efter användning. Använd rikligt med vatten och skölj även båtens insida för att förhindra att eventuella saltkristaller sätter sig. Observera att skrovgarantin gäller fortfarande oavsett vilket vatten du använder båten i.
Lackstift och bättringsfärg finns i vårt sortiment på förfrågan.

För behandling av icke ytbehandlade ytor använd 5/56 eller typ WD40 eller liknande.
Detta driver bort fukt och skyddar aluminiumet under de tuffa dagarna på sjön. Aluminiumet håller sig också snyggare längre tid. Ta för vana att använda detta när ni underhåller båten.

Båtens insida kan med fördel torrdammsugas, våtdammsugas, spolas med slang eller högtryck vid svårare nedsmutsning. Tänk på att inte spola direkt på strömbrytarpaneler och instrument samt övrig elektrisk utrustning med en högtryck.
Har man grovt nedsmutsad matta kan denna rengöras med mattvätt och borste eller med en våtdammsugare. Oftast räcker det att använda vanligt vatten med lite såpa.
Lämna gärna förvaringsutrymmen öppna på vädring när båten står förvarad, detta medger snabbare upptorkningstid och mindre risk för mögelbildning i fuktiga miljöer.

Kapell kan tvättas med textiltvätt eller med vanligt varmt vatten och såpa. Tänk på att med jämna mellanrum kolla ventilations muttern på undersidan av kapellet så den är åtdragen, vid trailing kan denna vibrera loss och försvinna med pinnen som håller upp själva kapellet. De som har tryckknappar under reling, tänk på att smörja dessa med jämna mellanrum med typ 5/56, 6/66 eller WD 40 för att gå lätt. Då går knapparna inte sönder i längden. Dra ej i kapellet utan i trycknappen när kapellet lossas.

Länspump och Betespump skall med jämna mellanrum göras rent från smuts. Detta säkerhetställer en säker funktion ute på vattnet. Info om detta finns med i varje båts publikationer.

Vid längre tids förvaring eller vinterförvaring är det viktigt att tänka på att koncervera motorn, tömma bränslesystem på bränsle såsom tank och tankledningar. Använd gärna fuel storage tillsats i bränslet under en längre tid för att minska avlagringar i systemet.
Tvätta och vårda båten innan inställning för vintern, Lämna aldrig gamla mat/godispapper som kan dra till sig möss och råttor. Sätt i torrbollar i båten och lämna förvaringsluckor öppna för bättre ventilation.
Töm och lossa på båtens pumpar för Livewell och länspump för att förhindra eventuella frysskador. Ställ gärna båten inomhus eller under tak eller pressenning.
Kallgarage som varmgarage, båten mår bra av att komma inomhus !

Palla gärna upp trailern på bockar, detta gör att hjulen inte blir platta under vintern.
Kolla hjulens lufttryck innan avställning.
Smörj eventuell påskjutsbroms med fett. Har du automtiska spännband, smörj dessa med jämna mellanrum med WD 40 eller 5/56 för längre livslängd.

Trailertips. Se till att ha fina kölrullar med väl uppsmörjda axlar. Detta gör att båten rullar lättare vid trailing. Kolla luftrycket ofta, likaså belysningen. För er med automatiska spännband, se till att smörja och tvätta ofta då de sitter utsatta för stänk och smuts bakom hjulen samt ofta blir blöta av vatten. Detta förlänger livslängden.